Polkujamme vuodelta 2020

Polkujamme vuodelta 2020

Vuosi 2020 jäänee historiankirjoihin koronavuotena. Korona sekoittikin perinteiset kuviot varsin tehokkaasti. Meijän polulla kuitenkin lähdettiin nopeasti etsimään uusia keinoja keskisuomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Vuoden mittaan hyvinvointitekomme rupesivat suureksi iloksemme leviämään myös Keski-Suomen rajojen ulkopuolelle.
Olemme koonneet tähän blogitekstiin hieman tapahtumia kuluneen vuoden varrelta.

LUONTOPYSÄKIT

Luontopysäkkien avulla lähdettiin yhdistämään kaupungin upeita luontokohteita ja luontoliikuntapaikkoja, kattavaa linja-autoverkostoa sekä asukkaita uudella tavalla tuoden Jyväskylän luontokohteet saavutettavammaksi kaupunkilaisille ja matkailijoille. Luontopysäkkejä toteutetaan yhteistyössä Keski-Suomen liikunnan ja Jyväskylän liikenteen Linkki-palvelun kanssa. #luontopysäkit

REITISTÖVIIKKO

Ensimmäinen Keski-Suomen reitistöviikko järjestettiin 16.–22.9.2020. Reitistöviikolla erilaiset ulkoilu-, liikunta- ja matkailureitistöt olivat kaikkien mielessä ja kovassa käytössä ympäri maakuntaa. Reitistöviikon tarkoituksena on nostaa tietoisuutta erilaisista lähiliikunta-, retkeily- ja matkailureiteistä sekä lisätä näiden käyttöä. Keski-Suomen reitistöviikko on Meijän polun ja Keski-Suomen liikunnan yhdessä ideoima tapa innostaa keskisuomalaisia luontoon ja liikkumaan.

Reitistöviikolla Meijän polku oli järjestämässä myös Meijän metsät -työpajaa yhdessä JAMKin ja JYU:n Wisdom-verkoston kanssa. Seuraava reitistöviikko järjestetään syyskuussa 2021! Lähde mukaan tekemään tulevaisuutta! #Reitistöviikko

VUOSIKELLO

Toukokuussa 2020 aukesi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Vuosikellon kesä-osuus ja näin ympärivuotinen palvelu valmistui kokonaisuudessaan. Vuoden 2020 syksyllä kunnat innostuivat haastamaan asukkaitaan mukaan Vuosikellon hyvinvointihaasteisiin. Haasteet lähtivät leviämään muun muassa Pihtiputaalla, Saarijärvellä ja Keuruulla. Hienoa nähdä, että liikkumisen ja hyvinvoinnin aktivoiminen on otettu myös kunnissa innokkaasti mukaan kuntalaisten arkeen!

KOHDEN SAVOA JA HYVINVOIVAA TYÖYHTEISÖÄ

Savossa rupesimme kehittämään Työhyvinvoinnin vuosikelloa hyvinvointikoordinaattoriopiskelija (YAMK) Sirpa Halosen johdolla. Työhyvinvoinnin vuosikellon kehitystä Kuopiossa seurataan blogissamme myös vuoden 2021 mittaan.

IÄKKÄIDEN TASAPAINOHARJOITTELU

Tasapainon hallinnan merkitys kasvaa iän lisääntyessä ja tasapaino kehittyy harjoiteltaessa vielä myöhäiselläkin iällä. Olemme keränneet Iäkkäiden tasapainoharjoittelu -sivustolle harjoitteita, joita voi toteuttaa itsenäisesti kotona tai kodin läheisyydessä. Iäkkäiden tasapainoharjoittelu -sivuston ovat koonneet Liisa Lumiaho, Kaisa Könönen ja Juho Jäppinen.

LASTEN MOTORISTEN TAITOJEN HARJOITTAMINEN

Lasten motoristen taitojen harjoittaminen -sivusto tarjoaa perustiedot näiden taitojen kehittymisestä sekä harjoittelusta. Sivustolta löydät tietoa muun muassa tasapainon, liikkumistaitojen, kehon hahmotuksen ja käsittelytaitojen harjoittamisesta. Lasten motoristen taitojen harjoittaminen -sivuston on Meijän polulle koonnut Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Donna Niemistö.

HYVINVOINTIA ELÄMÄNTAVOILLA

Hyvinvointia elämäntavoilla -sivustolle on kerätty omahoito-ohjelmia, jotka auttavat sinua elämäntapamuutoksessa. Maksuttomia ohjelmia voit toteuttaa omaan tahtiin, silloin kun sinulle parhaiten sopii. Tärkeintä on ohjelmien herättämien asioiden ja ajatusten heijastaminen omaan arkeen. 

LIIKUNTAMAHDOLLISUUDET KESKI-SUOMESSA

Liikuntamahdollisuudet Keski-Suomessa -sivulle on koottu yhteistyössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon yksikön sekä Liikuntalääketieteen poliklinikan kanssa sivusto, jolta pääsee helposti etsimään keskisuomalaisista kunnista löytyvää liikuntatarjontaa niin luontoliikkumisen kuin liikuntaryhmien sekä yksilöllisen ohjauksen suhteen. Sivusto auttaa niin hoitotyön, kuntoutuksen kuin liikuntaneuvonnan ammattilaisia ohjaamaan asiakkaita liikuntamahdollisuuksien ääreen näiden kotien lähellä. Sivuilta voi myös kuntalaiset itse etsiä liikuntamahdollisuuksia lähialueiltaan.

Luonnon ekosysteemipalvelut Keski-Suomessa -hanke

Meijän polun asiantuntijoita oli mukana Luonnon ekosysteemipalvelut Keski-Suomessa -selvityshankkeen maastoretkillä selvittämässä keskisuomalaisen luonnon ainutlaatuisia elementtejä. 

Janne Laitinen ja Pirjo Mustonen kokoustamassa keskisuomalaisten reitistöjen äärellä kesällä 2020. Samalla reissulla kartoitettiin keskisuomalaisen luonnon ainutlaatuisia elementtejä Leksa-hanketta varten..

MEIJÄN POLKU ESILLÄ

Vuosi 2020 merkitsi Meijän polun näkyvyyden selkeää lisääntymistä niin Keski-Suomessa, Suomessa kuin kansainvälisestikin. Vuoden ehdottomia kohokohtia näkyvyyden kannalta oli Meijän polun esittely hyvänä mallikäytänteenä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n Forests for Human Health and Well-Being -raportissa, sekä hyvänä käytäntönä Interreg Europe-ohjelman avoimella Policy learning platformilla. Lisäksi Keski-Suomen reitistöviikko esiteltiin hyvänä esimerkkinä Kestävä kaupunki -hankkeen Elämänmittainen lähiviherpolku -julkaisussa.

Meijän polun toimintaa ja tuloksia esiteltiin vuoden kuluessa myös muun muassa Tapion Kansanterveyttä metsästä -webinaarissa ja useissa muissakin hyvinvoinnin verkkotapahtumissa.

Meijän polun sivuston kävijämäärä ylitti marraskuussa maagisen 50 000 kävijän rajan reilun kahden vuoden olemassaolonsa jälkeen. Blogissamme julkaistiin vuoden mittaan 17 artikkelia ja juttua aiheisiimme liittyen niin yhteistyötahojen kuin polkulaistenkin kirjoittamina. Myös sosiaalisen median kanavamme olivat ahkerassa käytössä ja seurannassa. 

Keskisuomalainen luonto tarjoilee myös tuleville vuosille paljon ammennettavaa hyvinvoinnin ja terveyden alueilla. Tällaisia talvimaisemia pääsee ihastelemaan Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

KOHTI TULEVAA!

Mitäs vuosi 2021 tuo tullessaan? Ainakin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä keskisuomalaisin maustein!

Heti tammikuun alussa Vuosikelloomme ilmestyy ryhmille tarkoitettu osuus, josta löytyy haasteita 3–7 hengen porukoille. Samalle sivulle tulee vinkkejä muutoinkin haasteiden käytöstä ryhmätoiminnassa. Luontopysäkit-konsepti valmistuu keväällä 2021 ja Keski-Suomen reitistöviikko tulee taas syyskuussa 2021. Lisäksi vuoden mittaan laitellaan maakunnallisia terveystestauksia uuteen kuosiin ja taidetaan liikuttaa myös lapsia ja nuoria niin opinnäytetöiden kuin yhteistyön keinoin. 

Hieno vuosi siis tulossa! Jos sinulla on ideoita oman alueesi ihmisten hyvinvoinnin, terveyden ja luontoliikkumisen kehittämiseen ‘meijänpolkumaisella’ otteella, niin laittele viestiä tulemaan!