Senioreiden hyvinvointitestit

Senioreiden hyvinvointitestit

Tervetuloa Senioreiden hyvinvointitestit -sivustolle! Sivusto antaa välineet helpon kunnissa järjestettävän ryhmätestaustilanteen järjestämiseen, sekä testaustilanteissa käytettyjen testien tuloksiin perustuvien harjoitteiden aloittamiseen. Testejä voi tehdä myös terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa kahden kesken ja osittain myös kotona itsekseen.

Harjoitteet-osiosta löydät testeihin sopivia harjoitteita.
Vinkkejä testaustilanteen toteutukseen.
Testit-osiossa on esitelty käytettävät testit ja niihin liittyvät ohjeistukset.

Testit on tarkoitettu perusterveille senioreille ja niitä ei tule tehdä akuutista sairaudesta kärsiville, tai henkilöille, joilla on muita esteitä kyseisten testien suorittamiseen. Suosittelemme aloittamaan testiosuuden verenpaineen mittauksilla. Jos verenpaine on hyvin korkealla (yli 160), suosittelemme välttämään fyysisiä testejä ja keskittymään muihin testeihin.


Jos olet työikäinen, tai työskentelet työikäisten parissa, olemme keränneet tälle ikäryhmälle omat testit ja omat vertailutaulukot omalle sivustolleen. Työikäisten hyvinvointitestit -sivustolta löytyy myös vinkkejä oman aktiivisuuden ja hyvinvoinnin seuraamiseen ja lisäämiseen.


Liikunnasta hyvää mieltä ja hyvinvointia!

Liikkuminen on yksi parhaita keinoja lisätä omaa jaksamista ja terveyttä arjessa – olemme luotuja liikkumaan. Säännöllisellä liikunnalla voit ehkäistä sairauksien syntyä ja etenemistä, pidät huolta hyvästä toimintakyvystä ja mielen virkeydestä elämän melskeessä. Ikääntymisen tuomat muutokset kehossa eivät ole väistämättömiä, vaan niihin voi vaikuttaa panostamalla hyviin elämäntapoihin ja liikuntaan. Liikunnan aloittaminen kannattaa, vaikka viimeisestä liikuntatuokiosta olisi vierähtänyt jo tovi tai et ole tottunut liikkuja. Itseasiassa ne, jotka eivät ole aiemmin juurikaan liikkuneet, saavat nopeimpia tuloksia liikkumisen lisäämisen myötä!

Luonnossa liikkuminen ympärivuotisesti lisää hyvinvointia ja terveyttä. Jotta liikkuminen olisi mahdollisimman mukavaa ja terveellistä, niin huomioi liikkeelle lähtiessä säätila pukeutumisessa ja mahdollisissa lisävarusteissa.

Liikkumisen ei tarvitse olla itsetarkoituksellista, vaan tärkeitä asioita voi olla esimerkiksi luonnossa liikkuminen, ystävien tapaaminen, uusiin ihmisiin tutustuminen tai ylipäätään mukava yhdessä tekeminen. Liikuntakyky takaa sen, että pääsee välillä pois neljän seinän sisästä vaihtamaan ajatuksia ja herättelemään aisteja uusissa ympäristöissä. Liikunta voi olla myös omaa aikaasi, jolloin saat keskittyä omiin ajatuksiin ja nauttia rauhassa olemisesta. Liikunnan tapoja on yhtä monia, kuin meitä ihmisiäkin.


Lähiluonto on suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin aarrearkku. Lähiluonto tarjoaa myös seniori-ikäisille helposti saavutettavan ja monipuolisen liikkumis-, oleskelu- ja liikuntaympäristön. Olemme keränneet Lähiluonto-sivustollemme vinkkejä sekä lähiluonnon hyvinvointi- ja liikuntamahdollisuuksien lisäämisestä kuntatasolla, mutta myös ideoita lähiympäristön aktiiviseen käyttöön kansalaisille, järjestöille ja julkiselle sektorille.


Senioreiden hyvinvointitestit -sivuston ovat Meijän polulle koonneet Kliininen fysioterapeutti Liisa Lumiaho (Meijän polku / KSSHP), fysioterapeutti Juho Jäppinen (Meijän polku / JAMK) sekä fysioterapeuttiopiskelija (2021) Jennika Lilja (JAMK).