Vuosikello

Vuosikello


Tervetuloa Vuosikellon maailmaan!
Vuosikellosta löydät itsellesi niin liikkumista kuin lepoakin lisääviä haasteita. Haasteita toteuttamalla voit ylläpitää ja kohentaa kuntoasi ja koettua elämänlaatua ympärivuotisesti.Tietoa Vuosikellosta

Vuosikellon avulla voit jaotella vuoden eriaiheisiin ja erimittaisiin liikkumista sekä palautumista lisääviin haasteisiin, jotka rytmittävät vuoden kulkua.

Esimerkkikuvassa alla henkilön syksy käynnistyy Metsähaasteen parissa. Ilmojen viilentyessä mukaan tulee myös Saunahaaste. Nämä molemmat vaikuttavat positiivisesti verenkiertoelimistöön, mutta vähentävät myös stressiä ja rentouttavat kehoa ja mieltä. Lokakuussa näiden rinnalle tulee kotona harjoiteltava Tasapainohaaste, joka kantaa aina keväälle saakka. Näin valmistaudumme myös talviajan pimeyteen ja kevättalven liukkauteen ennaltaehkäisten kaatumistapaturmia.

Talvikauden alussa joulukuussa henkilömme aloittaa Sauvakävelyhaasteen kestävyyskunnon parantamiseksi. Tammikuussa hän käynnistää viiden viikon mittaisen Unihaasteen, jonka avulla saadaan palautettu unirytmi vuodenvaihteen lomaviikkojen jälkeen. Helmikuussa päästään laduille Hiihtohaasteen merkeissä. Huhtikuussa käynnistyy Lintubongaushaaste, jossa tavoitteena on nauttia ulkoilusta ja luonnon hyvinvointivaikutuksista lintujen kevätpuuhasteluja seuraten. Kesäkauden alussa esimerkkihenkilömme aloittaa Poljinhaasteen ja lähtee tavoittelemaan kesän kuluessa 362 kilometrin mittaista Suur-Saimaan kierrosta. Pyöräilyn oheen hän ottaa vielä kesäkuussa Lukuhaasteen, joka kuljettaa tarinoiden matkassa pitkälle syksylle.

Vuosikellon haasteet on suunniteltu kaikille sopiviksi. Jos sinulla on epäilyksiä oman terveydentilasi ja aktiviteettien suhteen, kannattaa olla ennen uusien harrastusten aloittamista yhteydessä terveydenhoitoalan ammattilaiseen. Voit myös katsoa Vuosikellosta löytyvät Miksi liikkua? ja Miksi en liiku? -osiot, jos sinua askarruttaa liikkumisen aloittaminen.


Vuosikellon on suunnitellut Meijän polun haasteista vastaava fysioterapiaopiskelija Juho Jäppinen.
Haasteisiin ja Vuosikelloon liittyvissä asioissa voi laittaa viestiä hänelle juho.jappinen@ksshp.fi

Sivustoa päivitetty 20.10.2020


Vuosikello osana työhyvinvointia

Syyskuussa 2020 Vuosikello otetaan käyttöön osana vuoden mittaista työhyvinvointikokeilua Kuopiossa varhaiskasvatuksen parissa. Vuoden kuluessa aihetta seurataan neljässä blogissa, joista ensimmäisen voit lukea täältä.