Reitistöviikko

Reitistöviikko


Ensimmäinen Keski-Suomen reitistöviikko järjestetään 16.-22.9.2020.

Reitistöviikolla erilaiset ulkoilu-, liikunta-, luonto- ja -matkailureitistöt ovat kaikkien mielessä ja kovassa käytössä. Viikon tarkoituksena on nostaa tietoisuutta erilaisista lähiliikunta-, retkeily- ja matkailureiteistä sekä lisätä näiden käyttöä. Maailmalla tällaiset reitistöt (esim. the Great Trail Kanadassa) ovat huikeassa nousukiidossa ja niiden tarve ja kysyntä kasvaa koko ajan. Myös Suomessa ja Keski-Suomessa muun muassa Metsähallituksen kansallispuistoissa ollaan huomattu sama asia.

Kaikki reitistöt vievät kohden tulevaisuuden Keski-Suomea!

Reitistöviikolla Keski-Suomen kunnissa, kaupungeissa kuin kylilläkin järjestetään erilaisia tapahtumia reititistöihin, niiden käyttöön, suunnitteluun ja kehittämiseen liittyen. Mutta ennen kaikkea reitistöviikon aikana liikutaan Keski-Suomen reitistöillä!

Kuinka mukaan?

Helposti! Keski-Suomen Reitistöviikolla kaikki reitistöihin liittyvät tapahtumat ovat osa isompaa kokonaisuutta! Viikon mittaan voi järjestää muun muassa retkiä, kilpailuja, talkoita, tutumiskäyntejä, opastuksia ja koulutuksia. Kunhan nämä jollain tapaa liittyvät jo olemassa oleviin, tai suunnitteilla oleviin reitteihin tai reitistöihin, niin ne ovat osa reitistöviikkoa. Kynnyksiä ei ole, kun liikumme keskisuomalaisilla reiteillä!

Jos yhdistyksesi, seurasi, yrityksesi tai vaikkapa kuntasi rupeaa suunnittelemaan jotain tapahtumaa viikolle, niin laitelkaa logoanne/tunnustanne tulemaan, niin lisäämme sen jo yhteistyötahoihimme. Itse tapahtuman sisällön ja sijainnin voi ilmoitella heinä-elokuussa. Logon voi laittaa sähköpostilla meijanpolku@gmail.com.


Mitä reitistöviikolla voisi tehdä?

Retkeilyä Leivonmäen kansallispuistossa. Kuva Juho J.

Mitä reitistöviikon tapahtumat sitten voisivat olla? Alla muutamia esimerkkejä mutusteltavaksi. Mutta lisää ideoita saa luoda ja vain reitistöt ovat rajana!

 • reitistövaellus kylästä toiseen, kunnasta toiseen tai vaikkapa maakunnasta toiseen. Naapureihin on aina mukava tutustua! Saunoihinkin voisi vaeltaa, ja kylätaloille…
 • polkujuoksutapahtuma tai pyöräilykilpailu. Tai vaikkapa polkusuunnistus.
 • melontaseikkailu. Vesistöreiteissä on paljon käyttämätöntä potentiaalia ja vesille on venhosen mieli.
 • talkoot! Talkoiden kohteina esim lähipolun kunnostus, taukopaikkojen rakentaminen, reittien viitoitus ja merkintä jne.
 • yrityksen työhyvinvointipäivä. Miltä kuulostaisi vaikkapa vaellus kodalle syömään ja sitten saunomaan? Hyvälle!
 • terveysmetsäretki tai retki metsien terveysvaikutusten äärelle
 • koulutustilaisuus luonnossa. Sisätiloissa järjestettyjä koulutuksia ja kokouksia on jo nähty. Olisiko aika kokeilla jotain uutta…? Korona-aika antanee puhtia kehittää uudenlaisia koulutustilaisuuksia ja ympäristöjä ihan tulevaisuuttakin varten.
 • asiantuntijablogi tai artikkeli. Jos kynä pysyy kädessä ja aihe on mieluinen, niin luonnon ja luontoliikunnan tai yleisemmin kestävän kehityksen teemojen esille nostaminen ja esillä pitäminen ovat ensiarvoisen tärkeää.
 • luontokoulupäivä koulujen lähipoluilla tai vaikkapa kansallispuistossa.
 • reitistöihin ja/tai ulkoliikuntaan liittyvän tuotteen lanseeraus…
 • urheilu- tai harrastusseuran viikkotreenit tai -kokoontuminen lähireitistöillä.

Reitistöviikko on Meijän polun ja Keski-Suomen liikunnan (KesLi) yhteistyössä ideoima tapahtumaviikko, jolla reitistöjen merkitystä tulevaisuuden hyvinvoinnin ja terveyden, mutta myös matkailun kannalta nostetaan esille.


Lisätietoja ja yhteydenotot:
Jyrki Saarela
jyrki.saarela@kesli.fi

Juho Jäppinen
meijanpolku@gmail.com


Reitistöviikolla mukana