Luontopysäkit

Luontopysäkit

Luontopysäkkien (Nature Stops) avulla yhdistetään Jyväskylän kattava Linkin paikallisliikenneverkosto kaupungin upeisiin luontoretkeilykohteisiin.


Kartan avulla kohteita katselemaan!

Luontopysäkit-kartta yhdistelee Jyväskylän upeat luontokohteet ja niiden läheisyydessä kulkevat Linkit. Upeita luontokohteita ja liikkumismahdollisuuksia on toki runsaasti enemmänkin, ja suosittelemmekin Linkkikyytiä myös esimerkiksi alueen järvien rantareitistöille.
Lähtekäähän luontoretkille Linkillä!


Yksittäisiä linjakarttoja

Voit myös tarkastella yksittäisten linjojen 1 ja 2, 12 (12T), 18 (18K), 25 sekä 27 luontopysäkit ja luontokohteet. Ne löytyvät alla olevien linkkien takaa.


Luontopysäkit

Jyväskylän kaupungin Linkki 25 liikenteessä kesällä 2020. Linja 25 on yksi Jyväskylän käytetyimpiä, ja sillä tehdään yli miljoona matkaa vuodessa. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Luonnon hyvinvointi- ja terveyshyödyistä saadaan jatkuvasti enemmän tutkittua tietoa, mutta tämä tieto siirtyy hitaasti käytäntöön. Linkillä luontopoluille lähteminen on yksi hyvä keino madaltaa kaupunkiluonnossa liikkumisen kynnystä ja samalla se auttaa luonnosta saatujen terveyshyötyjen jakaantumista tasaisemmin. Suurin osa Jyväskylän luontokohteista sijaitsee paikallisliikenteen linjojen varrella tai alle viidensadan metrin päässä näistä.  

Yksittäisten linjojen kartoista on saatavissa painettu versio Linkin asiakaspalvelupisteessä Jyväskylän keskustassa. Voit myös ladata kartat omalle puhelimmellesi tai tietokoneellesi kunkin linjan sivulta.

Painettujen karttojen avulla näet pysäkit ja niiden lähellä olevat luontokohteet kätevästi.

Talvisin suurin osa Jyväskylän kuntoradoista on hiihtokäytössä. Nappaa siis sukset mukaan linkkiin ja suuntaan luontopysäkkien avulla hiihtokohteisiin! Latutilanteeseen voi tutustua Latuinfosta.
Metsäalueilla löytyy myös talvisin polkuja, joten myös kävellen metsiin pääsee. Talvella voi lähteä myös järvien rantareitistöille liikkumaan.


Linkki-vinkkejä

Linkki-vinkkejä
Suunnittele retki reittioppaan avulla. Palvelu paikantaa sijaintisi ja näyttää reitin, kun lisäät määränpään tai pysäkin nimen. Voit seurata matkan etenemistä reittioppaan pysäkkilistauksesta tai kartalta – myös reaaliajassa!
https://linkki.jyvaskyla.fi
https://reittiopas.jyvaskyla.fi

Linkki-vinkki 2
Numero paikallisliikenteen pysäkissä (esim. Heikinkatu 1) kertoo, että kyseiseltä pysäkiltä pääsee keskustan suuntaan. Pysäkiltä numero 2 taas matkataan poispäin keskustasta – helppoa, eikö totta!

Linkki-vinkki 3
Mukavin luontoretki alkaa ennen tai jälkeen ruuhka-ajan, kun autoissa on väljempää. Tällaisia aikoja on arkipäivisin kello 9–14 välillä ja kello 17 jälkeen.

Miksi luontoon?
Luonnossa stressi lievittyy ja huolet sekä murheet kevenevät. Verenpaine alenee jo 15 minuutin luonnossa oleskelun jälkeen. Luonnossa mieliala kohenee ja pirteys lisääntyy. Lähtemällä liikkeelle luontoon myös fyysinen aktiivisuutesi lisääntyy parantaen olotilaasi ja kuntoasi. Keskittymiskyky ja tarkkaavuus lisääntyvät myös luonnossa oleskellessa ja liikkuessa.

Jyväskylän luontokohteet
Luontopysäkkikartoissa olevista luontokohteista löytyy lisätietoa Jyväskylän kaupungin internetsivuilta. Näin voit suunnitella retkeäsi jo etukäteen ja valita itsellesi sopivia kohteita.


Keslin Jyrki Saarela esittelee Luontopysäkkejä osana Kestävän kaupungin vipuvarret (VIPU) -hanketta.

Luontopysäkkien ideasta ja suunnittelusta vastaa keskisuomalainen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen liike Meijän polku yhdessä Keski-Suomen Liikunnan (Kesli) ja Jyväskylän seudun joukkoliikenteen (Linkki) kanssa. Kartat ovat toteuttaneet Juho Jäppinen ja Jyrki Saarela.