Luontopysäkit

Luontopysäkit

Luontopysäkkien (Nature Stops) avulla yhdistetään Jyväskylän kattava Linkin paikallisliikenneverkosto kaupungin upeisiin luontoretkeilykohteisiin.

Jyväskylän kaupungin Linkki 25 liikenteessä kesällä 2020. Linja 25 on yksi Jyväskylän käytetyimpiä, ja sillä tehdään yli miljoona matkaa vuodessa. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Luonnon hyvinvointi- ja terveyshyödyistä saadaan jatkuvasti enemmän tutkittua tietoa, mutta tämä tieto siirtyy hitaasti käytäntöön. Linkillä luontopoluille lähteminen on yksi hyvä keino madaltaa kaupunkiluonnossa liikkumisen kynnystä ja samalla se auttaa luonnosta saatujen terveyshyötyjen jakaantumista tasaisemmin. Suurin osa Jyväskylän luontokohteista sijaitsee paikallisliikenteen linjojen varrella tai alle viidensadan metrin päässä näistä.  

Olemme Luontopysäkkien alkuvaiheessa kartoittaneet kaksi bussilinjaa Jyväskylästä, linjat 25 ja 18. Näillä tehdään vuositasolla yhteensä reilut puolitoista miljoonaa matkaa. Keväälle 2021 toteutetaan kartat kaikista kovemmassa päivittäisessä käytössä olevista linjoista sekä yleiskartta alueen luontoliikuntamahdollisuuksista lähipysäkkeineen.

Alla olevista kartoista on saatavissa painettu versio Linkin asiakaspalvelupisteessä Jyväskylän keskustassa. Voit myös ladata kuvat alla olevista linkeistä omalle laitteellesi.

Linkki-vinkkejä
Suunnittele retki reittioppaan avulla. Palvelu paikantaa sijaintisi ja näyttää reitin, kun lisäät määränpään tai pysäkin nimen. Voit seurata matkan etenemistä reittioppaan pysäkkilistauksesta tai kartalta – myös reaaliajassa!
http://linkki.jyvaskyla.fi
https://reittiopas.jyvaskyla.fi

Linkki-vinkki 2
Numero paikallisliikenteen pysäkissä (esim. Heikinkatu 1) kertoo, että kyseiseltä pysäkiltä pääsee keskustan suuntaan. Pysäkiltä numero 2 taas matkataan poispäin keskustasta – helppoa, eikö totta!

Linkki-vinkki 3
Mukavin luontoretki alkaa ennen tai jälkeen ruuhka-ajan, kun autoissa on väljempää. Tällaisia aikoja on arkipäivisin kello 9–14 välillä ja kello 17 jälkeen.

Miksi luontoon?
Luonnossa stressi lievittyy ja huolet sekä murheet kevenevät. Verenpaine alenee jo 15 minuutin luonnossa oleskelun jälkeen. Luonnossa mieliala kohenee ja pirteys lisääntyy. Lähtemällä liikkeelle luontoon myös fyysinen aktiivisuutesi lisääntyy parantaen olotilaasi ja kuntoasi. Keskittymiskyky ja tarkkaavuus lisääntyvät myös luonnossa oleskellessa ja liikkuessa.

Jyväskylän luontokohteet
Luontopysäkkikartoissa olevista luontokohteista löytyy lisätietoa Jyväskylän kaupungin internetsivuilta. Näin voit suunnitella retkeäsi jo etukäteen ja valita itsellesi sopivia kohteita.

Kasvomaskit matkoille
Koronan aikaan suositellaan kasvomaskin käyttöä liikuttaessa julkisen liikenteen linja-autoilla. Pakkaa luontoretkille mukaan kaksi maskia, toinen meno- ja toinen tulomatkalle. Lisää hygieniaohjeita täältä.


Luontopysäkkien ideasta ja suunnittelusta vastaa keskisuomalainen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen liike Meijän polku yhdessä Keski-Suomen Liikunnan (Kesli) ja Jyväskylän seudun joukkoliikenteen (Linkki) kanssa. Kartat ovat toteuttaneet Juho Jäppinen ja Jyrki Saarela.