Miljoonan askeleen kirjahaaste

Miljoonan askeleen kirjahaaste

Keväällä 2022 kävellään kohden parempaa kuntoa, lisääntynyttä hyvinvointia ja lukemattomia tarinoita!

Meijän polun ja Nextoryn Miljoonan askeleen kirjahaasteessa kerätään huikea määrä askelia ja nautitaan samalla lukematon määrä laatukirjallisuutta.

Kas näin se tehdään!

Miljoonan askeleen kirjahaasteeseen voi lähteä itsekseen tai pienellä kaveriporukalla. Haaste käynnistyy 1.3. ja jatkuu kunnes miljoona askelta on askellettu. Porukan kasvaessa miljoonan askeleen tavoite täyttyy nopeammin, kun askeleita kerääviä jalkapareja on useampia. Voitte myös porukalla ottaa jokainen oma miljoonan askeleen tavoitteen ja kävellä kevään mittaan samoja kirjoja kuunnellen.
Askelhaasteessa on myös Facebook-ryhmä nimellä Miljoonan askeleen kirjahaaste, johon voi halutessaan liittyä.

Haasteeseen voi osallistua yksin tai pienellä porukalla.Yksin kävellessä haaste kestää kävelyinnosta riippuen noin 2–4 kuukautta. Isommalla porukalla tavoitteen saavuttaminen käy nopeammin.

Askeltavoitteet

Valitse itsellesi askeltavoite, joka on hivenen korkeampi kuin nykyinen päivittäinen askelmääräsi. Jos esimerkiksi tällä hetkellä sinulle kertyy päivittäin 5 000 – 7 000 askelta, niin valitse tavoitteeksi 8 000 askelta päivässä. Jos kahdeksan tuhatta kertyy helposti kirjoja kuunnellessa, niin voit nostaa tavoitetta korkeammalle. Jokainen lisätty askel tuo hyvinvointihyötyjä ja vauhdittaa tavoitteen etenemistä. Yhden hengen askelpäiväkirjan voi tulostaa itsellesi täältä. Päiväkirja ei ole välttämätön, vaan askelmääriä voi seurata muillakin keinoin.

Jos lähdette liikkeelle ryhmänä, niin ryhmän jäsenet voivat valita itselleen sopivan askeltavoitteen tai sitten kaikki voivat ottaa saman askelmäärän tavoitteekseen. Ryhmän askelmäärät voi halutessa kerätä päiväkirjaan, jonka voi tulostaa täältä.

Malli neljän hengen ryhmän ensimmäisellä viikolla kävellyistä askeleista. Ryhmä on valinnut yhteisen kirjan kuunteluun, mutta jokainen kävelee omia aikojaan. Neljän hengen ryhmällä keskimäärin 12 000 askeleen päivävauhdilla miljoona askelta kertyy kolmessa viikossa.

Kirjakävelyitä voi tehdä myös päivittäisten kävelyiden sijaan esimerkiksi 3–4 kertaa viikossa, jolloin kerralla kävelee pidemmän matkan. Tässä tapauksessa voi seurata viikkotavoitetta (alla).

Käveltyjä askeleita voi seurata helposti esimerkiksi kännykköihin saatavilla askelia mittaavilla sovelluksilla tai aktiivisuusrannekkeilla.

Alle on merkitty päivätavoitteita askelmäärille ja kuinka paljon askelia kertyy näillä askelilla viikossa. Esimerkiksi 10 000 päivittäisellä askeleella tai 70 000 viikkoaskeleella miljoonan askeleen saavuttaminen kestää itsekseen kävellessä 14 viikkoa, eli kolme ja puoli kuukautta. Kaverin kanssa askelia kerätessä samaan tahtiin maaliin pääsee 10 000 päiväaskeleen tavoitteella kahdessa kuukaudessa. Kolmestaan maali odottaa jo reilun kuukauden päästä lähdöstä.

6 000 päiväaskeleella miljoona askelta saavutetaan kuudessa kuukaudesssa.
8 000 päiväaskeleella matka kestää 18 viikkoa.
10 000 askeleella kirjoja kuunnellaan 14 viikon ajan.
12 000 päiväaskeleella haaste kestää kolme kuukautta.

Mitäpäs sitä kuuntelisi kävellessä?

Loistavia kirjoja tietysti!

Miljoonan askeleen kirjahaasteen kirjakumppanina toimii Nextory. Olemme keränneet valmiiksi kirjavinkkejä, jotta haasteen aloittaminen olisi mahdollisimman helppoa. Voit askeltaa esimerkiksi koukuttavia dekkareita tai suosittuja elämäkertoja kuunnellen. Nextory tarjoaa kuunneltavat kirjat ensimmäiseksi 45 päiväksi kävelijöille. 45 päivässä ehtii kävelyvauhdista ja kirjojen pituudesta riippuen kuunnella kahdesta neljään kirjaa.

Miljoonan askeleen kirjakerho

Jos lähdette liikkeelle kaveriporukalla, niin suosittelemme kävelyiden oheen kirjakerhoa, eli kuunnelkaa samoja kirjoja ja järjestäkää jokaisen kirjan jälkeen kirjakerhokävely, jossa voitte keskustella kuunnellusta kirjasta nousseista ajatuksista ja ideoista.


Turvallisesti liikkeellä

Vanha viisaus toteaa, että kun ajat, et ota. Kirjoja kuunnellessa ja ihmisten ilmoilla kävellessä emme myöskään ota. Turhia riskejä siis. Tässä muutama vinkki turvalliseen kävelykuuntelemiseen:

  • Pimeällä ja hämäräsä liikkuessa käytä hyvin näkyviä heijastimia tai vaatteita.
  • Liukkailla ilmoilla käytä kenkiä, joissa on hyvä pito. Voit myös käyttää nastoja ja kävelysauvoja.
  • Pyri kävelemään leveillä väylillä ja oman väyläsi oikeassa reunassa. Näin takaa tulevien ei tarvitse saada huomiotasi turvalliseen ohitukseen.
  • Älä kuuntele liian kovalla. On hyvä kuulla ainakin kovemmat äänet omasta ympäristöstä.
  • Käytä tarkkaavaisuutta erityisesti risteyksissä ja teitä ylittäessäsi.
  • Jos mahdollista, pidä kuulokkeita näkyvillä (esim luurikuulokkeet), jolloin kanssaliikkujat näkevät, että et mahdollisesti kuule ääniä.


Miljoonan askeleen kirjahaaste perustuu Meijän polun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Vuosikellon Miljoonan askeleen haasteeseen. Vuosikellosta löytyy samankaltaisia haasteita kaikille vuodenajoille niin yksilöille, kuin pienryhmillekin.