Miljoonan askeleen kirjahaaste

Miljoonan askeleen kirjahaaste

Miljoonan askeleen kirjahaasteessa kävellään kohden parempaa kuntoa, lisääntynyttä hyvinvointia ja lukemattomia tarinoita!

Kas näin se tehdään!

Miljoonan askeleen kirjahaasteeseen voi lähteä itsekseen tai pienellä kaveriporukalla. Porukan kasvaessa miljoonan askeleen tavoite täyttyy nopeammin, kun askeleita kerääviä jalkapareja on useampia. Voitte myös porukalla ottaa jokainen oma miljoonan askeleen tavoitteen ja kävellä samoja kirjoja kuunnellen.

Haasteeseen voi osallistua yksin tai pienellä porukalla.Yksin kävellessä haaste kestää kävelyinnosta riippuen noin 2–4 kuukautta. Isommalla porukalla tavoitteen saavuttaminen käy nopeammin.

Askeltavoitteet

Valitse itsellesi askeltavoite, joka on hivenen korkeampi kuin nykyinen päivittäinen askelmääräsi. Jos esimerkiksi tällä hetkellä sinulle kertyy päivittäin 5 000 – 7 000 askelta, niin valitse tavoitteeksi 8 000 askelta päivässä. Jos kahdeksan tuhatta kertyy helposti kirjoja kuunnellessa, niin voit nostaa tavoitetta korkeammalle. Jokainen lisätty askel tuo hyvinvointihyötyjä ja vauhdittaa tavoitteen etenemistä. Yhden hengen askelpäiväkirjan voi tulostaa itsellesi täältä. Päiväkirja ei ole välttämätön, vaan askelmääriä voi seurata muillakin keinoin, kuten kännykköihin saatavilla askelia mittaavilla sovelluksilla tai aktiivisuusrannekkeella.

Jos lähdette liikkeelle ryhmänä, niin ryhmän jäsenet voivat valita itselleen sopivan askeltavoitteen tai sitten kaikki voivat ottaa saman askelmäärän tavoitteekseen. Ryhmän askelmäärät voi halutessa kerätä päiväkirjaan, jonka voi tulostaa täältä.

Malli neljän hengen ryhmän ensimmäisellä viikolla kävellyistä askeleista. Ryhmä on valinnut yhteisen kirjan kuunteluun, mutta jokainen kävelee omia aikojaan. Neljän hengen ryhmällä keskimäärin 12 000 askeleen päivävauhdilla miljoona askelta kertyy kolmessa viikossa.

Kirjakävelyitä voi tehdä myös päivittäisten kävelyiden sijaan esimerkiksi 3–4 kertaa viikossa, jolloin kerralla kävelee pidemmän matkan. Tässä tapauksessa voi seurata viikkotavoitetta (alla).

Alle on merkitty päivätavoitteita askelmäärille ja kuinka paljon askelia kertyy näillä askelilla viikossa. Esimerkiksi 10 000 päivittäisellä askeleella tai 70 000 viikkoaskeleella miljoonan askeleen saavuttaminen kestää itsekseen kävellessä 14 viikkoa, eli kolme ja puoli kuukautta. Kaverin kanssa askelia kerätessä samaan tahtiin maaliin pääsee 10 000 päiväaskeleen tavoitteella kahdessa kuukaudessa. Kolmestaan maali odottaa jo reilun kuukauden päästä lähdöstä.

6 000 päiväaskeleella miljoona askelta saavutetaan kuudessa kuukaudesssa.
8 000 päiväaskeleella matka kestää 18 viikkoa.
10 000 askeleella kirjoja kuunnellaan 14 viikon ajan.
12 000 päiväaskeleella haaste kestää kolme kuukautta.

Mitäpäs sitä kuuntelisi kävellessä?

Loistavia kirjoja tietysti!

Voit askeltaa esimerkiksi koukuttavia dekkareita tai suosittuja elämäkertoja kuunnellen. Voitte ottaa käyttöön Nextoryn kaltaisten äänikirjasovellusten palvelut, tai sitten lainata kirjoja kuunneltavaksi kirjastoista.

Miljoonan askeleen kirjakerho

Jos lähdette liikkeelle kaveriporukalla, niin suosittelemme kävelyiden oheen kirjakerhoa, eli kuunnelkaa samoja kirjoja ja järjestäkää jokaisen kirjan jälkeen kirjakerhokävely, jossa voitte keskustella kuunnellusta kirjasta nousseista ajatuksista ja ideoista.


Turvallisesti liikkeellä

Vanha viisaus toteaa, että kun ajat, et ota. Kirjoja kuunnellessa ja ihmisten ilmoilla kävellessä emme myöskään ota. Turhia riskejä siis. Tässä muutama vinkki turvalliseen kävelykuuntelemiseen:

  • Pimeällä ja hämäräsä liikkuessa käytä hyvin näkyviä heijastimia tai vaatteita.
  • Liukkailla ilmoilla käytä kenkiä, joissa on hyvä pito. Voit myös käyttää nastoja ja kävelysauvoja.
  • Pyri kävelemään leveillä väylillä ja oman väyläsi oikeassa reunassa. Näin takaa tulevien ei tarvitse saada huomiotasi turvalliseen ohitukseen.
  • Älä kuuntele liian kovalla. On hyvä kuulla ainakin kovemmat äänet omasta ympäristöstä.
  • Käytä tarkkaavaisuutta erityisesti risteyksissä ja teitä ylittäessäsi.
  • Jos mahdollista, pidä kuulokkeita näkyvillä (esim luurikuulokkeet), jolloin kanssaliikkujat näkevät, että et mahdollisesti kuule ääniä.

Miljoonan askeleen kirjahaaste perustuu Meijän polun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Vuosikellon Miljoonan askeleen haasteeseen. Vuosikellosta löytyy samankaltaisia haasteita kaikille vuodenajoille niin yksilöille, kuin pienryhmillekin.