Liikunta akuuteissa sairauksissa
Lähes ainoita tiloja, jolloin liikuntaa ja liikkumista kannattaa rajoittaa on akuutin vamman tai sairauden aikana. Käytännössä siis esimerkiksi kuumeisena, tai nilkan nyrjähdyksen jälkeen on aika pitää taukoa ja levätä.
Kuumeessa ja muissa akuuteissa sairauksissa levon tulee olla kokonaisvaltaista. Vammautumissa ja loukkaantumisissa liikunnan rajoitus riippuu tapauksesta, mutta nämä eivät yleensä rajoita liikkumista täydellisesti. Esimerkiksi tenniskyynärpää ei rajoita kävelylenkkeilyä (vaikka joskus näin halutaan ajatella :).
Jos olet epävarma olotilastasi, niin kannattaa varmuuden vuoksi tarkistaa ammattilaiselta tämänhetkinen tilanteesi. Voit myös käydä Omaolo-palvelun oirearviossa tarkastamassa, löytyykö sieltä oirettasi vastaavaa tietoa. Kannattaa myös tarkistaa, löytyykö Terveyskirjastosta tietoa tilanteestasi. Terveyskirjastoon on koottu terveydenhoitoalan ammattilaisten ohjeistuksia eri sairaudentiloista.
Akuutin sairauden tai vamman jälkeen liikkumaan lähtö kannattaa tehdä rauhallisesti ja itseään kuunnellen. Yksi hyvä tapa lähteä liikkeelle, on lähteä pienille retkille lähiluontoon. Jo pelkästään luonnossa oleskelu parantaa olotilaa ja mielentilaa. Jos haluat päämääriä luonnossa olemiseen ja liikkumiseen, niin katso Metsähaasteemme ja Vesistöhaasteemme, sillä niissä molemmissa annetaan arvoa pelkälle luonnossa oleskelulle, josta voi hiljalleen siirtyä myös tavoitteellisempaan luontoliikkumiseen.
Akuutista tilasta palautuessa voi myös kiinnittää huomiota nukkumiseen ja muuhun kokonaisvaltaiseen palautumiseen. Näiden yhteydessä voit ottaa käyttöösi esimerkiksi Saunahaasteemme ja Unihaasteemme.