Unihaaste

Unihaaste

Tervetuloa Unihaasteen ja pidempien yöunien maailmaan!

Viiden viikon mittaisessa Unihaasteessa lähdemme aikaistamaan nukkuumaanmenoaikaamme järjestelmällisesti. Tavoitteena on viidessä viikossa saada aikaistettua nukkumaanmenoa 50 minuuttia vuorokaudessa. Viikossa tämä tekee yhteensä huimat 350 minuuttia lisää uniaikaa! Tällainen uniajan lisääminen näkyy ja tuntuu positiivisesti arjessa ja olotilassa!

Kuinka lähteä liikkeelle? Merkitse lomakkeeseen normaali nukkumaanmenoaikasi (keskimäärin). Eli jos menet yleensä nukkumaan noin klo 23, merkitse lomakkeeseen tuo aika. Ensimmäisen viikon tavoitteena on aikaistaa nukkumaanmenoa 10 minuutilla. Tavoitetta helpottaa se, että tietoisesti aikaistat muitakin iltatoimia vähintään saman verran.

Nukahtamisen helpottamiseksi kannattaa luoda itselleen myös aikataulu, jolloin älylaitteet, kuten puhelimet laitetaan myös lepäämään seuraava päivää varten. Suosituksena tälle on käytetty kahta tuntia ennen nukahtamista. Eli jos nukkumaanmenoaikasi on kello 23, niin älylaitteet on hyvä laittaa pois käsiltä viimeistään yhdeksän aikaan illalla. Lisää ideoita nukahtamisen helpottamiseksi löytyy täältä.

Pidä Unihaastepäiväkirja esillä kotonasi, jotta muistat tavoitteesi ja näet konkreettisesti uniajan aikaistumisen. Jos sinulla ei ole tulostinta, voit pitää nukkumaanmenoajoista paperia/vihkoa, johon merkitset nukkumaanmenoajat päivittäin.

Arjessa aikataulumme elää ja täsmällisen aikataulun pitäminen ei aina onnistu. Älä siis huoli yhden tai parin illan venähtämisestä, vaan keskity viikottain siihen, että suurin osa illoista aikaistuu.

Alla on esimerkkinä täytetty Unihaastepäiväkirja, josta näkee kyseisen henkilön viikkorytmin muuttumisen. Huomaa, että esim lauantaisin henkilö menee selkeästi muita iltoja myöhemmin nukkumaan, mutta myös tätä aikaa hän on saanut aikaistettua viiden viikon kuluessa.

Unihaastepäiväkirjan voi tulostaa tästä: Unihaaste


Vinkkejä unihaasteen toteutukseen