Liikunnan vaikutus olotilaan

Liikunnan vaikutus olotilaan

Vaikuttaako liikunnan lisääminen olotilaani positiivisesti?

Kyllä, kyllä ja kyllä. Liikunnan lisäämisellä on todettu monia positiivisia vaikutuksia elämänlaatuun ja toimintakykyyn, mutta myös suurimpaan osaan perussairauksista. Ainoastaan sairauden tai vamman akuutissa vaiheessa liikuntaa tulee rajoittaa. Käytännössä siis kuumeisena tai loukkaantumisen jälkeisinä päivinä ei saa harrastaa liikuntaa, muutoin liikunta on lääkettä, joka helpottaa sairauden oireita, vähentää niiden haittavaikutuksia ja nopeuttaa toipumista.

Liikkuminen parantaa myös koettua elämänlaatua ja sitä käytetään hoitokeinona esimerkiksi depression kaltaisiin vakaviin mielenterveysongelmiin. Liikunta parantaa myös minä-kuvaa ja lisää pystyvyyden tunnetta. Varsinkin, jos valitset itsellesi sopivia ja nautinnollisia liikuntamuotoja.

Meijän polun Vuosikellon haasteiden avulla voit luoda itsellesi lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita, joita kohden pyrit. Tasapainohaasteessa voit esimerkiksi ottaa pitkän aikavälin tavoitteeksi pystyä seisomaan yhden minuutin yhdellä jalalla. Lyhyen aikavälin tavoitteeksi voit ottaa, että saat lisättyä kymmenen sekuntia yhden jalan seisonta-aikaan joka viikko. Jos pystyt alussa seisomaan yhdellä jalalla esimerkiksi 10 sekuntia, niin päättäväisellä harjoittelulla pääset tavoitteeseesi 5–6 viikossa. Ja sitten voit ottaa uusia tavoitteita.

Jos pystyt liikkumaan luonnossa, niin liikunnan ohessa saat myös luonnon tuomia terveyshyötyjä kaupanpäällisiksi. Myös luonnossa oleskelulla on todettu olevan koettua elämänlaatua ja mielialaa kohentavia vaikutuksia. Luontoliikunnassa pääset vauhtiin esimerkiksi Meijän polun Metsähaasteen tai Vesistöhaasteen kera.

Jos on mahdollista, niin liiku toisten ihmisten seurassa. Pyydä vaikka naapuria lenkille tai lähde harrastamaan ryhmäliikuntaa. Yksin liikkuessa on parhaassa seurassa, mutta muiden kanssa liikkuessa liikkumisen ilon lisäksi saa myös tärkeitä sosiaalisen hyvinvoinnin vaikutuksia. Korona-aikana on hyvä huomioida perusvarovaisuus, mutta ulkona liikkuminen kaverin kanssa on turvallista.