Hiihtohaaste

Hiihtohaaste

Hiihtohaaste

Maastohiihto on parasta, mitä ihminen voi tehdä sukset jalassa, sanoo vanha suomalainen maastohiihtäjien sananlasku. Hiihtämisen hyödyt on huomattu myös laajemmalti sen monipuolisuuden vuoksi. Hiihtäessä tulee harjoiteltua käytännössä kaikki kehon lihakset ja hiihto toimi erinomaisena yleiskunnon ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

Maastohiihto on parasta, mitä ihminen voi tehdä sukset jalassa!

Olemme Meijän polun Vuosikellon hiihtohaasteeseen ottaneet muutaman reittihaasteen, joita voit lähteä tavoittelemaan talven aikana. Haasteiden tasoa voit säätää esimerkiksi hiihtämällä haasteen mahdollisimman lyhyessä ajassa. Eli Grönlannin hiihtohaasteen voit pyrkiä hiihtämään esimerkiksi yhden kuukauden aikana. Viikottaisen lepopäivän kanssa tämä tekee 25 kilometriä päivässä. Kolmessa kuukaudessa päivämatka putoaa kahdeksaan kilometriin. Eli jos hiihdät kahdeksan kilometriä päivässä, ja pidät viikottaisen lepopäivän, olet hiihtänyt Grönlannin halki kolmessa kuukaudessa.  

Jos Grönlannin läpi hiihtäminen kuulostaa saavuttamottamalta haasteelta, niin olemme ottaneet mukaan myös kotimaisia lyhyempiä matkoja. Näitä ovat halki Keski-Suomen, jossa hiihdettävää kertyy 150 kilometrin verran, sekä halki Suomen, jossa lykitään 200 kilometrin verran.

Tulostettavan Hiihtohaasteen voit ladata täältä: Hiihtohaaste

Jos et hiihdä hiihtoputkessa, niin hiihtäessä saa kerättyä myös ulkona ja luonnossa liikkumisen positiivisia vaikutuksia. Voit esimerkiksi välillä pysähdellä seuraamaan talvisen luonnon ihmeitä latusi varrella (jos latu on kovassa käytössä, niin astu sivuun ihmettelyn ajaksi). Voit myös ottaa termoksella lämmintä juotavaa ja eväitä mukaan ja viettää ladun varrella miellyttävän ja rentouttavan eväshetken. Muista pitkien hiihtoretkien jälkeen venytellä. 

Hiihtohaaste ryhmille

Jos saat kokoon 2–7 hengen porukan, niin Hiihtohaasteesta löytyy myös pienryhmille suunniteltu versio. Hiihtohaaste ryhmille löytyy täältä.


Pitkät hiihtoreissut voi mahdollisuuksien mukaan yhdistää esimerkiksi Meijän polun saunahaasteeseen, sillä sauna rentouttaa niin lihaksistoa kuin mieltäkin liikunnan jälkeen.

Jos lumitilanne ei ole hyvä tai et pääse aina halutessasi laduille, voit ottaa viikko-ohjelmaasi mukaan Sauvakävelyhaasteen ja/tai Porrashaasteen, joiden avulla pystyt ylläpitämään kuntoa ja lihasvoimaa silloinkin kun et ladulle pääse. 

Sitten vain sukset varastosta ja matkaan, sillä hanget kutsuvat!