Luonnon terveysvaikutukset

Luonnon terveysvaikutukset

Lähiluonnon merkittävimmät  hyvinvointi- ja terveysvaikutukset ovat palautuminen ja stressin väheneminen. Mutta luonnossa oleskelu vaikuttaa fyysiseen terveyteen muun muassa alentamalla verenpainetta ja harjoittamalla tasapainoa sekä kognitiivisia ja motorisia taitoja. Näiden taitojen vahvistuminen ja kehittyminen on tärkeää paitsi lapsilla ja nuorilla, mutta niiden harjoittaminen ja ylläpitäminen on tärkeää myös työikäisillä ja senioreilla.

Luonnossa oleskelu ja liikkuminen parantaa mielialaa sekä vähentää koettua stressiä ja uupumusta.

Luonnossa palautuminen alkaa jo kukkivalta kotipihalta. Samalla puutarhan ja istutusten hoito toimivat erinomaisena liikuttajana ja tukevat luonnon monimuotoisuutta.

Alle on koottu tietoa luonnon vaikutuksista hyvinvointiin ja terveyteen sekä näihin vaikuttavista tekijöistä.

Lähiluonnossa liikkumisen hyvinvointihyödyt myös lisääntyvät ihmisen lisätessä luonnossa oloaan. Tämä johtunee osittain siitä, että luontoympäristö koetaan tutuksi ja sen rauhoittavaa vaikutusta osataan odottaa. Eli hyvänä lähtökohtana on liikkua, oleskella ja nauttia itseään miellyttävistä lähiluontoympäristöistä mahdollisimman usein.

Luonnon hyvinvointi- ja terveyshyötyjen mahdollisia vaikutusmekanismeja.

VINKKEJÄ

  • Hyvänä tavoitteena on viettää vähintään 2 tuntia viikossa luontoympäristössä, mutta hyvinvointivaikutuksia syntyy jo lyhyilläkin piipahduksilla;
  • Monimuotoinen ja laajempi luontokohde tarjoilee enemmän terveyshyötyjä, mutta pienempikin alue vehreyttä saa positiivisia muutoksia aikaan.
  • Aktiivisen liikkumisen ja luonnon yhdessä tuottamat terveysvaikutukset ovat merkittäviä, eli pyri lisäämään liikkumista luonnossa oleskelun yhteyteen. 
  • Hyvällä valmistautumisella voi vähentää ennalta koettuja esteitä ulkoiluun liittyen;
  • Valmistaudu luonnossa liikkumiseen vallitsevien olosuhteiden mukaisesti. Näin pääset nauttimaan luonnon terveyshyödyistä kaikki vuodenaikoina ja kaikilla säillä. Sateen ropinan mieltä rauhoittava vaikutus on muuten yksi erinomainen syy lähteä sateella nauttimaan luonnosta…!
  • Luontoa voi tuoda myös sisätiloihin. Esimerkiksi luontovideoiden katselu ja luontoäänien kuuntelu rauhoittaa mieltä ja vähentää stressiä. YLE Areenasta löytyy runsaasti laadukasta luontosisältöä.
  • Luonnon hyvinvointivaikutuksia saadakseen tärkeintä on lähteä liikkeelle.