Lukuhaaste

Lukuhaaste

Lukeminen on erinomainen tapa rentoutua. Samalla lukeminen harjoittaa muun muassa keskittymistaitoja ja antaa sisältöä elämään. Lukeminen on myös vaivaton tapa harjoitella ja pitää aivot hyvässä kunnossa läpi elämän; ’use it, or loose it’, niin kuin maailmalla sanotaan.

Ja mikä olisi parempaa aikaa lukemiselle kuin valoisat kesäpäivät, -aamut ja -illat! Lukuhaasteessa otamme tavoitteeksi lukea jokaisena päivänä jotakin. Oli se sitten kirjan luku päivässä, novelli viikossa tai kirjasarja kuukaudessa. Lukemisessa ‘sekakäyttö’ on myös suositeltavaa, eli voit sisällyttää viikkoosi kirjojen lisäksi monenlaista erilaista lukemista. Esimerkiksi sanomalehdillä saa kerättyä hyvää päivittäistä lukupohjaa kirjojen ohella, ja samalla pysyy kartalla maailman tapahtumista. 

Uusitussa lukuhaastepäiväkirjassa tavoitteena on lukea seitsemän kirjaa omaan tahtiinsa lukemisesta nauttien. Poimi jokaisesta kirjasta myös yksi mieleesi jäänyt lause tai ajatus, joihinka voi palata lukuhaasteen lopussa.

Kirjoja voi valita omien kirjailijasuosikkien mukaan, erilaisten teemojen pohjalta tai sitten voi kysäistä vinkkejä kirjastosta, tai hakea uusia tuttavuuksia esimerkiksi antikvariaateista tai kirjakaupoista. Suosittelemme lukemaan perinteisiä kirjoja sähköisten kirjojen sijaan. Näin lukeminen suo taukoa myös erilaisten laitteiden käytölle, silmille ja mielelle. Vältä sähköisten laitteiden käyttöä varsinkin iltaisin, jotta saat unenpäästä helpommin kiinni.

Iäkkäämmille ja erilaisista sairauksista kärsiville lukeminen on myös hyvä tapa rauhoittua kesäpäivien kuumimpien ajanjaksojen aikana. Etsi varjoisa ja viileä paikka kotoa tai pihapiiristä, ota mukaan viileää juotavaa sekä hyvä kirja ja antaudu tarinoiden vietäväksi. Myös kylmimpinä talvipäivinä, tai syyssateilla on välillä mukava käpertyä hyvän kirjan kanssa tarinoiden maailmaan.

Lukuhaasteen seurantapäiväkirjan voi tulostaa täältä.

Lukemisen ohella aivot hyötyvät monipuolisesta liikkumisesta. Suosittelemmekin lukuhetkien rinnalle liikunta- ja liikkumishetkiä. Muista siis välillä pitää taukoja lukemisessa ja esimerkiksi venytellä ja tehdä erilaisia jumppaliikkeitä. Jos kaipaat enemmän liikkumiseen tai palautumiseen liittyviä vinkkejä, niin tarkista muu Vuosikellomme tarjonta. Sieltä löytyy hyvinvointia tukevaa tekemistä kaikille vuodenajoille.