Kehonkoostumus

Kehonkoostumus

Kehonkoostumuksen mittaaminen on helppo tapa seurata kehon muutoksia.

Mittaa aluksi pituutesi ja punnitse painosi. Tarvitsemme näitä tuloksia kehonpainoindeksin (BMI) laskemiseen. Tämän lisäksi tärkeä mitattava on vyötärön ympärysmitta, koska se kertoo paljon elimistön sisäisen rasvan (ns. viskeraalirasva) määrästä.

Vyötärön ympärysmitta

Vyötärön ympärysmitta mitataan alimman kylkiluun ja lantioluun harjun puolivälistä, noin navan korkeudelta. Kierrä mittanauha kiinteäksi vartalon ympärille. Hengitä kerran syvään sisään ja rauhallisesti päästä ilma ulos keuhkoista ja mittaa tulos (cm). Tee kolme mittausta. Tulos on näiden keskiarvo.

Vyötärön ympärysmitatassa muutokset tapahtuvat rauhallisella tahdilla, mutta ovat sitäkin tärkeämpiä. Sentin häviäminen vyötäröltä tuo jo terveyshyötyjä useammista senteistä puhumattakaan. Miesten vyötärön ympärysmitan tavoitearvo on alle 94 cm ja naisilla alle 80 cm.

BMI

Painoindeksin voi mittauttaa ns bioimpedenssimittauksilla mm Meijän polun mittaustapahtumissa. Painoindeksin voi myös laskea itse, kun tietää oman pituuden ja painon. Painoindeksi lasketaan kaavalla paino jaettuna pituuden neliöllä. Eli paino (kg) : (pituus (m) x pituus (m)). Esimerkiksi 84 kiloa painavan 181 cm pitkän henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti: 84 : 1,81 x 1,81 = 25,9.

Painoindeksin voi laskea helposti myös Terveyskirjaston painoindeksilaskurilla.

  • Normaalipainon painoindeksi on 18,5–25 BMI
  • Ylipaino eli lievä lihavuus on 25–29,9 BMI
  • Merkittävä lihavuus on yli 30 BMI
  • Vaikea lihavuus 35,0–39,9 BMI
  • Sairaalloinen lihavuus on yli 40 BMI

Kehon koostumuksen muuttamisessa liikunta on avainasemassa. Sopivia liikuntamuotoja on arkiliikunnan lisääminen. Näihin hyviä tapoja on ottaa vastaan jokin Vuosikellon liikuntahaasteista

Painon alentamisessa ruokavaliolla on jopa liikuntaa merkittävämpi rooli. Ideoita painoa alentavasta ruokavaliosta saa esimerkiksi Käypähoito-ohjeistuksesta.

Testipaivakirja