Kehä Vihreä – Jyväskylän keskuspuisto?

Kehä Vihreä – Jyväskylän keskuspuisto?

 

Kehä Vihreä, noin 175 hehtaarin kokoinen virkistysympäristö, syleilee Jyväskylän ydinkeskustaa. Se on Jyväskylän kaupungin keskuspuisto, joka on lähellä, helposti saavutettavissa ja tarjoaa monenlaista koettavaa.

Keskuspuisto?

Keskuspuisto-sana tuo mieleen vaikkapa Helsingin laajan Keskuspuiston. Jyväskylän keskuspuisto on sen sijaan nauhamainen kehä, joka osin varsin kapeanakin luikertelee kaupungin rakennettujen alueiden halki.

Kehä Vihreällä sijaitsee suurin osa Jyväskylän keskustan tärkeimmistä viheralueista, ja siihen sisältyy upeita rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Jälkimmäisissäkin kuitenkin vehreydellä ja puistomaisuudella on vankka sijansa – kuten Viitaniemen puutarhakaupunginosassa tai Seminaarinmäen vanhalla kampusalueella.

Kehä Vihreän nauhamainen muoto tuo sen edun, että etäisyys mistään päin keskustaa ei käy kovin pitkäksi. Kolmen sadan metrin päässä Kehä Vihreästä asuu yli 20000 jyväskyläläistä. Tuo asukasmäärä tuplaantuu, kun etäisyys on kilometri. Voidaan siis puhua todellisesta lähivirkistysalueesta!

Mitä Kehä Vihreä tarjoaa asukkaille?

Kehä Vihreän osa-alueet ovat hyvin tuttuja monelle ennestään – kuten Harju, Tourujoki tai Jyväsjärven Rantaraitti. Tärkein tavoite on luoda Kehä Vihreälle yhtenäinen virkistysreitistö, jota pitkin tulevaisuudessa voi kulkea viheralueita pitkin, risteämättä autoliikenteen kanssa. Koko Kehä Vihreä on pituudeltaan noin kymmenen kilometriä.

Reittejä alueelta löytyy jo tällä hetkellä varsin hyvin. Joitakin pullonkaulapaikkoja kuitenkin on, esimerkiksi Tourujoen alajuoksulla ei vielä pääse kulkemaan joen vartta Jyväsjärvelle saakka. Tulevaisuudessa Kehä Vihreä tulee kuitenkin yhdistämään Jyväsjärven ja Palokkajärven sekä Tuomiojärven rantareitistöt. Mikä huikea kokonaisuus näistä reiteistä tulee muodostumaankaan!

Elämyksiä, aktiivisuutta, elvyttävyyttä

Kehä Vihreää kehitetään pienin askelmin, vuonna 2017 hyväksytyn toimenpideohjelman mukaan. Visiona on, että Kehä Vihreä on Elämyksellinen, Aktiivinen ja Elvyttävä.

(Kuvaaja: Touho)

Elämyksellisyys tarkoittaa sitä, että erilaiset kulkijat löytävät Kehä Vihreältä itseään ilahduttavia kokemuksia. Joillekin se tarkoittaa luonnon tarkkailua, joku taas tahtoo osallistua tapahtumiin. Vinkkinä: Valon Kaupunki -tapahtumassa ensi syksynä on Elämyskävely, jossa on luvassa muun muassa tanssia, laulua ja taide-elämyksiä!

Kehä Vihreä tarjoaa tietenkin myös aktiviteettejä. Niitä kehitetään erilaisille käyttäjille vauvasta vaariin, hikiliikkujasta hortoilijoihin. Tapahtumatoimintaa ollaan myös edistämässä – ehkäpä tulevaisuudessa järjestetään Kehä Vihreä –suunnistus tai Kehä Vihreän ravintolapäivä…. Kehän voi kiertää toki ihan vain itsekseen, ja reitin löytämiseksi voit käyttää apunasi Kehä Vihreän mobiilireittiä.

Kehä Vihreä on tietenkin osa kaupunkiluontoa, joka on tutkitustikin tärkeää ihmisten hyvinvoinnille. Pelkkä vihreän katselu lievittää stressiä, ja luonnossa oleskelu on hyvä tapa palautua päivän kiireistä. Luontoon kannattaa ehkä käydä käsiksi hieman läheisemminkin, sillä esimerkiksi altistus maan mikrobeille vahvistaa vastustuskykyä. Kuten parhaillaan käynnissä olevan Elvyttävän luontokokemuksen harjoitepankin yhdessä harjoitteessa kehotettiin: Kättele luontoa!

Kehä Vihreästä lisää netissä: https://www.jyvaskyla.fi/kehavihrea

 

Mervi Vallinkoski

Maisema-arkkitehti, Jyväskylän kaupunki

 

http://www.meijanpolku.fi