Metsähaaste ryhmille

Metsähaaste ryhmille

Metsähaasteessa lähdemme porukalla keräämään luonnon hyvinvointivaikutuksia. Tavoitteena on käydä luonnossa neljä kertaa viikossa. Ryhmäläisten aktiivisuudesta ja lähiluonnon saavutettavuudesta riippuen valitaan ryhmäläisten kesken yhdessä tavoiteaika yhdelle luonnossa olemiskerralle.

Ja miten luonto sitten määritellään? Joustavasti. Tavoitteena on, että ympärilläsi on selkeästi enemmän luontoelementtejä kuin rakennettuja elementtejä. Mutta jos et syystä tai toisesta pääse esimerkiksi metsäympäristöön, niin kotipihakin on parempi kuin ei mitään. Ja lähipuistokin tarjoaa joitain luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Ja miten siellä luonnossa tulee sitten olla? Sinun tavallasi. Tässä haasteessa päämääränä nimenomaan luonnossa vietetty aika. Voit kävellä, juosta, pyöräillä, ulkoiluttaa koiraa tai vain istuskella kannolla, kivellä tai penkillä ja aistia luontoa ympärilläsi.

120 minuutilla luonnossa oleskelua viikossa on tutkitusti jo terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Tuo aika täyttyy esimerkiksi Metsähaasteessa käymällä luonnossa 30 minuuttia neljänä päivänä viikossa.

Mallikuvassa alla ryhmäläiset ovat valinneet tavoiteajaksi 30 minuutin luontokäynnit ja viikkotavoitteena on siis päästä luontoon neljästi viikossa. Hyvinvoinnin maksimoimiseksi stressi kannattaa minimoida, eli tavoitteiden jokaviikkoisesta saavuttamisesta ei kannata sellaista ottaa. Jokainen minuutti luonnossa on plussaa!

Viikottaista yhteisaikaa ei tarvitse välttämättä laskea. Paitsi jos haluaa vertailla viikkotuloksia ja vaikka leikkimielisesti kilpailla toisen ryhmän kanssa…

Jos ette ole aiemmin aktiivisesti hakeutuneet luontoon, niin voitte myös viikkojen mittaan kirjata itsellenne ylös huomioita lisääntyneen luonnossa oleskelun vaikutuksista oloonne. Positiivisia muutoksia on suurella todennäköisyydellä luvassa.

Voit tulostaa ryhmällesi haastepäiväkirjan alta. Tuloksia voi kirjata myös muulla tavoin. Pääasia on, että lähdette ulos luontoon. Nautinnollisia luontohetkiä teille!